GEEKON

Ioan Dragu

24 februarie 2025

Întruchiparea ororii existențiale: Euron Greyjoy

În serialul Game of Thrones, Euron Greyjoy este un pirat patetic care eșuează lamentabil în rolul de răufăcător. Dar în cărțile A Song of Ice and Fire, Euron este un monstru în formă umană. Acesta este un politician carismatic, un criminal și un manipulator. Totodată, are o armură din oțel valyrian și un horn magic care poate controla dragoni. Euron nu este deloc interesat de bogății materiale. Acesta vrea cosmic eldritch power și plănuiește un ritual magic în care va sacrifica viețile a zeci de oameni, totul pentru a transcende forma sa umană și a deveni un lovecraftian monster. Trebuie să atenționez că acest articol va atinge subiecte pentru agresiune sexuală, mutilare fizică și psihică, canibalism și multe alte acțiuni cât se poate de respingătoare. Așadar, să începem să explorăm adevărata față a lui Euron Greyjoy.

Euron este fratele lui Balon Greyjoy și unchiul lui Theon și Asha. În tinerețe, a agresat-o pe soția fratelui său, Victarion, motiv pentru care a fost exilat din Insulele de Fier. Acesta a devenit un pirat faimos, terorizând mările cu corabia sa cu pânze negre, Tăcerea. Puntea este pictată roșie pentru a ascunde sângele îmbibat în lemn, iar echipajul este alcătuit integral din muți, deoarece Euron le smulge limbile celor care devin parte din echipaj. Dar reputația de pirat sadic ascunde adevărata față a lui Euron, care se dovedește a fi mult mai înspăimântătoare decât putea anticipa orice persoană, inclusiv membrii familiei lui.

Euron este detestat și temut de familia lui, Asha atestând că: „Oamenii spun lucruri îngrozitoare despre acela”. Fratele lui, Aeron, spune că: „Se apropie furtuna… Am văzut furtuna, iar numele ei este Euron Crow’s Eye”. Euron se întoarce din exil imediat după moartea lui Balon, motiv pentru care Asha îl bănuiește că i-a ucis tatăl. În timpul ceremoniei de alegere a noului rege, Euron le arată oamenilor bogățiile adunate în voiajele lui, precum o armură din oțel valyrian și un horn care poate controla dragoni. Planul lui este să se căsătorească cu Daenerys și să folosească hornul pentru a-i controla dragonii, spunând următoarele: „Când Krakenul se căsătorește cu Dragonul, frate, întreaga lume să va înspăimânta”. Oamenii sunt convinși de megalomania și carisma lui Euron, iar acesta devine noul rege al Insulelor de Fier.

Însă cum a ajuns Euron, un pirat din Insulele de Fier, obsedat de magie? În unul dintre puținele momente în care este umanizat, Euron își aduce aminte de o amintire din copilărie: „Când eram doar un băiat, am visat că pot zbura. Când m-am trezit, nu puteam zbura. Sau cel puțin așa a zis maestrul. Dar dacă a mințit? Poate cu toții putem zbura. Cum vom ști, dacă nu sărim dintr-un turn înalt?”. Această relatare este aproape identică cu experiența lui Bran Stark, care este vizitat în vise de Corbul cu Trei Ochi și învață magie de la Bloodraven. Sunt multe indicii care îi leagă pe cei doi, precum faptul că sigiliul lui Euron este un ochi roșu încoronat de doi corbi, iar porecla lui este the Crow’s Eye. Este plauzibil ca obsesia lui Euron pentru magie să fi fost cauzată accidental de Bloodraven, care l-ar fi vizitat în vise când era doar copil. Totodată, există indicii care arată că Euron are puteri precum skinchanging şi greensight, abilități pe care Bran le-a învățat de la Bloodraven. Însă, indiferent de originea obsesiei lui Euron, aceasta va avea consecințe dezastroase pentru Westeros.

The Forsaken este un capitol citit de George R. R. Martin la o convenție, urmând să apară în The Winds of Winter. The Forsaken este unul dintre cele mai întunecate capitole din întreaga serie, dezvăluindu-i monstruozitatea lui Crow’s Eye. Capitolul este povestit din perspectiva lui Aeron Greyjoy, fratele lui Euron, care este răpit şi întemnițat sub puntea Tăcerii. Alături de Aeron, un preot al Zeului Înecat, Euron a întemnițat preoți din toate religiile. Celulele sale sunt pline de septoni cu brațe amputate, preoți Rhllor cu fețe arse şi vrăjitori din Quarth care sunt forțați să comită canibalism. Euron îl vizitează pe Aeron, confesându-i că a ucis trei frați. Când a comis primul fratricid, se aștepta să fie pedepsit de Zeul Înecat, dar nicio divinitate nu l-a răpus. Drept urmare, Euron consideră că toți zeii sunt falși şi comite atrocități inimaginabile pentru a se simți el însuși un zeu, temut şi venerat de victimele sale. Totodată, Euron dezvăluie că el este motivul pentru care Aeron a învățat să se roage, pentru că l-a abuzat fizic când erau copii, iar Aeron se ruga în teroare când știa că va fi vizitat noaptea de Euron.

În a doua zi a captivității, Aeron este vizitat din nou de Euron, care îl forțează să bea un drog psihedelic numit Shade of the Evening. Aeron începe să aibă halucinații cu frații săi morți şi vede zei înfipți în săbiile Tronului de Fier. Aeron își vede fratele așezat pe Tronul de Fier, mai mult monstru decât om: „Euron nu mai era om. Arată mai mult ca un calamar, un monstru născut dintr-un kraken din adâncuri, fața sa plină de tentacule zvârcolite”. Euron declară că: „Acestea sunt ultimele zile, când lumea va fi distrusă şi refăcută. Un nou zeu se va naște din morminte şi gropi”. Aeron continuă să privească cu groază: „Apoi, Euron ridică un horn colosal şi suflă în el. Dragoni, krakeni şi sfinxi vin la comanda sa”.

În A Song of Ice and Fire, sacrificiile umane reprezintă o sursă de magie străveche, iar Euron plănuiește să omoare zeci de preoți din toate religiile. De asemenea, vrea să își omoare fratele şi concubina, care este însărcinată cu copilul lui. Euron știe că fiul lui nenăscut are sânge regal prin el, iar sacrificiul lui ar stârni forțe magice străvechi. Există multe ipoteze terifiante, precum trezirea unor krakeni din adâncuri, atrași la suprafață de vărsarea sângelui. La Zid, Melisandre este alarmată de viziunile ei, care îi arată valuri sângerii şi o mare fumegândă. Însă, oricât de îngrozitoare sunt coșmarurile lui Aeron, există un pericol și mai mare decât sacrificiul uman plănuit de Crow’s Eye.

În a doua carte, Jon Snow găsește un horn vechi și crăpat dincolo de Zid. Jon nu are niciun interes în obiectul găsit, oferindu-l lui Sam Tarly. Însă, există multe legende despre un artefact legendar numit Hornul Iernii, care are puterea de a dărâma Zidul și să cauzeze invazia Celorlalți. Există mai multe indicii care arată că hornul lui Sam este Hornul Iernii, iar acesta se află în Oldtown, care urmează să fie invadat de flota lui Euron. Este posibil ca Euron să își dorească invazia Celorlalți, având multe conexiuni subtile cu ei. Conform legendelor, prima Noapte Lungă a fost cauzată de The Bloodstone Emperor. Similaritățile dintre el și Euron sunt izbitoare: amândoi și-au omorât fratele pentru a ajunge pe tron, au practicat magie întunecată, sclavie, canibalism și au profanat zeii lor ancestrali. Ba mai mult decât atât, când Euron ajunge la Kingsmoot, echipajul său suflă dintr-un horn de trei ori. La Rondul de Noapte, trei hornuri înseamnă apariția Celorlalți. În megalomania lui, Euron va porni apocalipsa Westorului și după acea, va fi doar liniște.

Povestea este numită A Song Of Ice and Fire pentru că, în viziunea lui Martin, cântecele reprezintă amintiri frumoase și bucuriile vieții. Euron reprezintă opusul unui cântec, tăcerea. Corabia lui se numește Tăcerea, taie limbile celor care intră în echipajul lui și își reduce victimele la tăcere prin șantaj și frică. Când Euron intră într-o încăpere, „se așterne brusc o tăcere”.  Iar când pleacă, „tăcerea zăbovește”. Euron transcende acțiunea cărților, amenințând să reducă la tăcere însuși Cântecul de Gheață și de Foc, iar personajele care trebuie să îl confrunte sunt întruchiparea gheții și a focului, Jon Snow și Daenerys Targaryen. Așadar, Euron Greyjoy este mult mai mult decât doar un pirat. Euron este cel mai mare răufăcător din întreaga poveste, iar personajul lui este esențial în înțelegerea revenirii magiei în lume. Prologul din a patra carte surprinde perfect esența celei de-a doua jumătăți a seriei: „Puteri străvechi se trezesc. Umbrele se agită. O epocă de minuni și terori va veni în curând asupra noastră, o epocă pentru zei și eroi”.

GEEKON